Iman I-Buhari moskee

Mooi hé, zo’n moskee. En ja hoor, die bevindt zich in Antwerpen 2060. Niet verwonderlijk met al die moslims, horen we je denken. Inderdaad, niet verwonderlijk. Wij zijn er zelfs blij om.
Sommige mensen vinden de islam beangstigend. Wij wilden wel eens van dichtbij zien hoe beangstigend en zijn op zoek gegaan naar het hart van de religie: een moskee. En niet de eerste de beste. Volgens navraag de mooiste van de buurt: De Iman I-Buhari moskee.

Deze moskee werd in ’93 door de Turkse gemeenschap gebouwd. Wat vroeger een brouwerij was, is nu een plaats waar je alles kan doen, behalve alcohol drinken.
Als je door de mooi gesculpteerde voordeur stapt, kijk je pal op het centrale element van het gelijkvloers: een soort bassin waar de moslims zich reinigen voor het gebed.
Op de eerste verdieping is de gebedsruimte voor de vrouwen, een cafeetje met pooltafel én met wijnranken overdekt terras , een kleine bibliotheek met leeshoek (hier de schoenen uitdoen), klaslokaaltjes, een winkeltje en een grote recreatieruimte in wording. Op het tweede is de grote gebedszaal voor de mannen. Eén muur is uitgewerkt in fel gekleurde Moorse tegels, met aanpalend een tabernakel in mooi houtsnijwerk. Voor die tegelwand staat de iman, met het aangezicht naar Mekka gericht, waar hij voorleest uit de Koran. We verstaan er spijtig genoeg niets van maar het komt heel sereen over. Het feit dat je hier je schoenen uit moet doen, dat je op een dik kamerbreed tapijt zit, en dat het lezen uit de Koran wel gezang lijkt, maakt het geheel erg warm en gezellig.

Eigenlijk is Iman-I-Buhari een ontmoetingscentrum. Hier kan je langskomen om te praten, om iets te drinken, te lezen, te poolen en binnenkort zelfs te gamen. De Turken hier hebben duidelijk begrepen dat je jongeren niet warm maakt voor geloof door enkel te praten over Allah. Waarmee ze volgens ons een streepje voor hebben op de katholieke kerk.

Het klinkt langs hun kant misschien cliché als ze zeggen dat iedereen welkom is. En langs onze kant ook als we zeggen dat je het echt eens moet doen. Maar toch gaan we het proberen: ga er eens kijken. Je zal aangenaam verrast zijn.

Klik op play om de oproep tot gebed te beluisteren:
[audio:http://www.2060.be/site/audio/prayer_qt.mp3|titles=oproep tot gebed]

Iman I-Buhari moskee
Everaertsstraat 101
2060 Antwerpen


View 2060 in a larger map

One thought on “Iman I-Buhari moskee

  • November 17, 2010 at 01:22
    Permalink

    Geweldig artikel!

Geef een reactie