actief

Speelpleintjes in 2060

Tekst: Buurtbewoonster Bie Van Giel

Een paar jaar geleden verhuisden mijn vriend en ik naar den 2060. Toch leerde ik de buurt pas echt goed kennen toen we een nieuwe huisgenoot kregen. De eerste weken en maanden met een baby valt er toch niet meer te doen dan lange wandelingen maken in de buurt. Zo leerde ik al snel welke trottoirs geen putten hebben (en vooral welke wel), welke koffiebars en wijkwinkels toegankelijk zijn met een kinderwagen (sorry Viggo’s) en waar je kan schuilen bij regenweer (tip: Permeke!).
Nu onze ukkepuk bijna 2 jaar oud is, ontdekken we weer een ander aspect van de wijk: de speelpleintjes. Graag deel ik met jullie mijn bevindingen.

Het natuurlijkste
Op het Stuivenbergplein ligt wat mij betreft het leukste speelplein van den 2060. Deze natuurspeeltuin heeft alles om stadskinderen het gevoel te geven dat ze in de natuur spelen. Wat dacht je van een speelhuisje waar een boom doorheen groeit of tunnels onder de speelheuvels? Voor de kleintjes is er onder andere een schommel met extra steun en een kleine glijbaan.
De grotere en bijna grotere kinderen kunnen zich uitleven op de loopbruggen, klimpalen, het minivoetbalveld of bmx-terrein.

De favoriet van ouders
De leukste speeltuin voor ouders is met grote voorsprong die naast de zomerbar in Park Spoor Noord. Je kan op het terras genieten van een cocktail, terwijl je kroost zich vermaakt in de grote speeltuin.
Voor een kleintje valt er in deze speeltuin helaas nog niet meer te beleven dan met pondertjes in het zand spelen. De oudere kinderen kunnen zich uitleven op de klimtoren en andere speeltuigen.
Een ander verhaal is het wanneer de fonteinen werken. Waterpret verzekerd voor jong en oud. Vergeet je reservekledij en handdoek niet.

Het zonnigste
De grote speeltuin naast de zomerbar is niet de enige speelplek in het park. Voor de kleintjes zijn er ook twee kleinere: eentje aan de ingang ter hoogte van de Lange Dijkstraat, de andere in de buurt van de sportvelden. De speelpleinen zijn omsloten door een haag, er is een zitbank voor ouders en verschillende speeltuigen op dreumes-, peuter- en kleutermaat. En geen streepje schaduw. Maar ach, in België schijnt de zon toch bijna nooit.

Het nieuwste
In de Duinstraat staan er sinds kort nieuwe speeltuigen te blinken. In het begin van de straat, op een pleintje onder de bomen staan vooral dingen voor de kleintjes: drie schommels waarvan eentje met extra steun, een draaimolentje, glijbaan en zo’n wiebeltuig. Wat verder in de straat, op het Vincent Van Goghplein, kunnen de oudere kinderen zich uitleven op een klimpiramide en een wat futuristisch uitziend klimrek.

Het kleurrijkste
De kinderen in de Duinstraat en omliggende straten hebben toch maar geluk. Niet alleen hebben ze nu twee nieuwe speelpleinen, een beetje verder in de straat is er ook nog een grote speelplek op de Geelhandplaats.
Het speelplein betreed je via een poort die uitkomt op de Duinstraat en is omsloten door een sociaal wooncomplex ontworpen door architect Alfons Francken. Wat meteen opvalt op het binnenplein is de veelkleurige, rubberen speelvloer. Het rubberen speeltapijt is afgebakend met een betonnen zitrand. Op dit speelplein vind je onder andere een hoge klimpiramide voor de durvers, een draaimolen en ook een speelhoekje voor de kleintjes.

En verder…
Er zijn ook nog leuke speelpleinen op het Sint-Jansplein, het Zuster-Der-Armenplein, aan het Oude Badhuis en aan Centrum De Wijk, vooral voor de jongere kinderen.
Heb ik nog een leuke speelplek in den 2060 over het hoofd gezien? Laat het mij zeker weten in de commentaarhoek!

Een reactie achterlaten