Seefbier
Johan is geen bewoner van de buurt en toch verdient hij een ereplaats in de galerij van straffe mensen onder deze rubriek. Johan is namelijk de man achter Seefbier.
De naam doet je waarschijnlijk niet geheel onterecht denken aan de Seefhoek.
Die kreeg zijn naam van het Seefbier, omdat hier in de 19de eeuw nog al wat ‘overenthousiaste fans’ woonden, zeg maar.
Johan is ex-marketingmanager van Duvel Moortgat. Aan bierervaring én -passie dus geen gebrek. Dat gecombineerd met zijn liefde voor Antwerpse geschiedenis, deden hem iets langer dan normaal stilstaan bij een boekje uit de bib over vergeten Antwerpse bieren. Het was daarin dat hij voor het eerst over Seefbier las. Een bier van begin 19de eeuw.
Het streekbier van Antwerpen.
Het bier verdween echter van de kaart aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, na meer dan 100 jaar.
Ofwel gingen brouwers failliet, ofwel namen de Duitsers het koper van de ketels voor eigen doeleinden in beslag.
Jarenlang hét streekbier van Antwerpen, gebrouwen door verschillende brouwerijen, gedronken door Jan en alleman,
om dan enkel herinnerd te worden als een stukje toevallige geschiedenis in een banaal boekje uit de bib?
Dat prikkelde Johan, als koolzuur op zijn biertong. Seefbier moest terug het streekbier van Antwerpen worden.
De missie om het bier weer op de kaart te krijgen was gevonden. Een missie waarvoor hij 100% steun van z’n vrouw kreeg, en z’n job voor opgaf.
Het lijkt dan wel eenvoudig, een oud bier terug gaan produceren; niets is minder waar. Subjectieve smaakomschrijvingen waren er wel te vinden in volksliederen, literaire teksten en dergelijke, maar een wetenschappelijke samenstelling zoals wij die vandaag kennen, met procenten en ingrediënten, bestond niet.
Hoewel gebrouwen door verschillende brouwers (en ze hielden het recept allemaal geheim), blijkt de naam afkomstig te zijn van Brouwerij Saveniers.
Na een lange zoektocht via bestellijsten waarop de naam Saveniers voorkwam en bezoekjes aan bejaardentehuizen om te praten met overlevende ‘ervaringsdeskundigen’, vond Johan het meest praktisch geschreven receptuur in het archief van de familie zelf.
Vervolgens riep hij de hulp in van Dr. Ir. Filip Delvaux van biercentrum Delvaux (een bierautoriteit op wereldvlak) om te zoeken naar de juiste gist uit die tijd, die historisch klopte met het onderzoek. Om zo tot een aantal brouwsels te komen dat dan weer getoetst werden aan het geschreven recept.
Eentje bleef er over, het Seef zoals wij het vandaag kennen, het Seef hoe het geweest moet zijn:
Een ongefilterd speciaalbier (typisch voor bieren van 100 jaar geleden) van 6,5°, met 4 granen (gerst, tarwe, haver
en boekweit), mild en zacht kruidig van smaak, gemaakt met Belgische hop en Antwerpse gist.
Het eerste officiële brouwsel dateert van 20 december 2011. En dat sloeg aan. Niet enkel door het achterliggende verhaal en lekkere smaak kreeg Seefbier goeie recensies in de pers. Zijn lekkere smaak werd bekroond met de eerste prijs in de World Beer Cup (de grootste bierwedstrijd te wereld, zie het als de Oscars voor bier). Na 2 weken was de eerste voorraad uitverkocht, dat zegt veel.
Terwijl het vroeger dronkaards waren die door hun bier de naam aan de buurt gaven, zijn het vandaag nieuwe buurtbewoners die met het nieuwe Seefbier een stuk fierheid en geschiedenis claimen.
En daar drinken we graag een Seefbiertje op.
Je kan Seefbier volgen op Facebook.
Wil je dat het geschonken wordt in jouw favoriete café, vraag er dan naar.
Hoe meer fans, hoe groter de reden voor de cafébazen om het op de kaart te zetten.
schitterende verhaal en echt lekkere bier!
Het is inderdaad een schitterend verhaal en een lekker biertje .. ik vraag me enkel af waarom het niet verkocht wordt bij Peeters Govers, een supermarkt gelegen in de Seefhoek.
Echt Aantwaarps verhaal en lekker bier.Blijven brouwen is de boodschap.