actief

Buurtimkers gezocht voor nieuwe 2060 honing

Wil jij graag imker in Antwerpen-Noord worden? Samen in groep ‘buurthoning 2060’ gaan produceren? Schrijf je dan snel in voor de opstartcursus voor beginners.

In 2020 starten 2060, mijn buurt, Commons Lab Antwerpen, Foodcoop 2060 en Thijs Van den Brande een beginnerscursus bijen houden. In het voorjaar van 2020 willen we 5 bijenkasten in Antwerpen-Noord opstarten die beheerd worden door een groep enthousiaste buurtbewoners en/of geïnteresseerden.
Al het materiaal wordt voorzien, gedeeld en beheerd door de groep: bijenkasten, imkerpak, slinger,… De imker zal de groep begeleiden, onder andere bij het opstarten en oogsten van ‘buurthoning 2060’. Mensen die met ons mee bijen in Antwerpen-Noord willen houden moeten deze cursus volgen. Mensen met kennis en ervaring kunnen die delen met mensen zonder kennis en ervaring.
De cursus bestaat uit 8 lessen en loopt van januari tot september. Tijdens de wintermaanden krijgen de deelnemers van Thijs drie ‘lessen’ over praktisch imkeren. Wat is de basis, welke handelingen doe je allemaal aan een kast, wat moet je zien, waar moet je rekening mee houden, hoe ziet een jaar als imker eruit. Er wordt door Commons Lab ism Thijs 1 teamvergadering georganiseerd: hoe gaan we nu collectief imkeren het komende jaar en wie welke engagementen wil opnemen voor het collectief. We denken dat het collectief zelf kan instaan voor opvolgen van de logboekjes per kast (wekelijks noteren hoe het met de kasten gaat en wat wie ermee doet). Vervolgens zijn er 4 praktijkmomenten op de kasten, verspreid over het jaar naar gelang de specifieke dingen die nodig zijn op dat moment: standaard controle en uitbouw volk, ‘zwerm’controle, honingoogsten, inwinteren en behandelen. Thijs bereidt een bundeltje voor dat de deelnemers kunnen volgen. Thijs zal bereikbaar en beschikbaar zijn voor vragen, in geval van nood.
We raden alle deelnemers tevens aan om ook de cursus “Bijenteelt voor beginners niveau 1” van Ifang te volgen (https://www.ifang.be). Door in groep te imkeren hopen we allerhande drempels te verlagen; bijen houden is geen kinderspel. Het vergt veel toewijding, kennis, ervaring, …

Praktisch:
De eerste drie data zijn 14, 21 januari, 11 februari telkens om 19u30. De cursus zal doorgaan bij Samenlevingsopbouw in Antwerpen-Noord: Buurtwerk De Wijk Lange Scholiersstraat 94 | Willy Vandersteenplein 1, 2060 Antwerpen. Er zijn maximaal 25 plaatsen voorzien. Inschrijven via mail (commonslabantwerpen@gmail.com) of telefonisch via 0473/865503. Deelname aan de cursus kost 25€ (overschrijven op rekening nummer BE37 0018 2921 9128). Mensen die moeite hebben om dit bedrag te betalen, geen nood! Contacteer ons en we zorgen voor een oplossing.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het projectfonds duurzame stad.

Een reactie achterlaten