in de kijker

Fo Guang Shan tempel

Schoenen uit, als je deze boeddhistische tempel bezoekt. 
Dat hoort zo, uit respect voor de tempel en het geloof. En het geeft een bezoek direct ook iets heel huiselijks, warm en laagdrempelig. Dingen die de ongedwongenheid en toegankelijkheid van het boeddhisme illusteren. 

IBPS, of de Fo Guang Shan tempel, zoals hij in de volksmond heet, is een boeddhistische tempel in Chinatown. De tempel behoort, zoals de naam al doet vermoeden, tot de Fo Guang Shan orde in Taiwan. Daar bevindt zich het hoofdkwartier, of klooster. De verschillende ordes liggen over de wereld verspreid, en 2060 heeft het geluk daar eentje van te huisvesten. 
Om alle strekkingen, vormen en ordes van het boeddhisme te leren kennen, verwijzen we graag door naar Wikipedia. Wij houden het op de persoonlijke ervaring van dit mooie tempeltje. 

Het is Miaodi die ons enthousiast ontvangt. Zij is de ambassadrice van  de tempel, een functie die je normaal 2 tot 4 jaar vervult bij de orde. En daarna verhuis je naar een ander land. Want ‘flowing water stays fresh’, zoals ze zelf zegt. Kwestie van open minded te blijven en niet vast te roesten op één plaats of aan één gedachte. 

De tempel ligt op het gelijkvloers van een herenhuis in de Van Wezenbeekstraat, je kan er vanop de straat gewoon binnenkijken. Het is trouwens zo dat wij ‘m ontdekten. 
Vooraan staat een mooi altaar, met het Boeddhabeeld centraal. 
Daarvoor lage bankjes om te bidden, mediteren of gewoon toe te kijken. 
Hier wordt het gezang begeleid door een hypnotiserend getrommel op een houten draak. 
In het weekend zijn er diensten en meditatie, maar IBPS geeft ook opleidingen en seminaries aan iedereen die het interesseert. 

Of je in Boeddha gelooft of niet, als je even weg wil uit de drukte van het paar straten grote Chinatown, dan is dit een adresje om even tot rust te komen. 

 
IBPS/Fo Guang Shan tempel
Van Wesenbekestraat 61
2060 Antwerpen
T 03 203 03 94


 

2060 weergeven op een grotere kaart

One thought on “Fo Guang Shan tempel

  • Hallo,
    Ik ben een student van het 7de jaar bejaardenzorg en we doen ons eindwerk over verschillende culturen en wij kozen voor het land China. Graag zouden we in jullie tempel een introductie en rondleiding willen vragen aan jullie samen met onze klasgenoten op 4juni. Gelieve zo spoedig mogelijk te antwoorden.

    Mvg

Een reactie achterlaten