shops

Stijn Kenens Gitaren

Het gitarenatelier van Stijn Kenens is ondertussen verhuisd naar de Ridder Van Parijsstraat 18 in Merksem.

4000 euro voor een akoestische gitaar.
Wij kennen niets van muziek, ook niet van instrumenten, laat staan wat het kost om er een te maken. Maar het was toch even schrikken toen Stijn wees op een mooi exemplaar in de etalage. Na een half uurtje met Stijn gepraat te hebben, bleek die prijs volkomen normaal. Goedkoop zelfs.

Laat je dus niet afschrikken. We zetten gewoon even de kwaliteitstoon van dit atelier. 2060.be wil nieuwsgierig maken en lokken. Bovendien vind je gitaren in alle prijscategorie├źn. Een elektrische gitaar kost bijvoorbeeld maar een fractie van een akoestische. De oprecht bedoelde promo met dit artikel zou anders in Stijns verkeerde keelgat kunnen schieten.

Stijn Kenens werkte als meubelrestaurator in een pand in de Dambruggestraat. Vooraan stond een kleine ruimte leeg. Met een diploma klassieke gitaarbouw op zak en veel ondernemerszin waagde hij in 2008 de gok en startte zijn eigen atelier.
Vandaag zit hij hier als gitaarbouwer, -hersteller en -restaurateur, maar bovenal als iemand die erin is geslaagd zijn passie om te zetten in daden. Mensen met dergelijke ambitie verdienen een plaats op 2060.be, omdat ze de buurt een stuk mooier maken.

Hoe gaat het in z’n werk? En dat brengt ons ineens terug bij die 4000 euro. Het begint bij een bouwtekening, het voorontwerp van een uniek stuk. Dan worden de verschillende houtsoorten gekozen. Vervolgens uitsmetten (of voor een leek zoals ons: uitzoeken welk stuk uit het houtblok voor welk stuk van de gitaar gaat dienen). Dan worden alle elementen verzameld en de bouwtekening gefinaliseerd. Daarna volgen dagen van mallen maken, schaven, lijmen, zagen, schaven, frezen, lijmen en nog eens zagen. Veel werk. Hard werk. Fijn werk. Het model is dan klaar. Nu begint de fase van testen door de klant en vernissen – 10 tot 15 lagen – met tussen elke laag voldoende tijd om te drogen.
En als finale, het polijsten van de laklaag die van het instrument een spiegel maakt.

We zijn nu een paar blaren, veel zweet en 1,5 tot 2 maand verder. Maar er ligt wel een ambachtelijk gevormde parel klaar.
En dat voor 4000 euro? Eigenlijk valt dat reuze mee.

 
Stijn Kenens
Herstelling, bouw en restauratie van tokkelinstrumenten
Dambruggestraat 315
2060 Antwerpen
T 0486 23 90 54

www.stijnkenens.eu

 

View 2060 in a larger map

Een reactie achterlaten