shops

Ghesq keramiek

Ik zie Koen soms werken in zijn atelier. Voorover gebogen op een lage bank aan zijn draaitafel, een klomp klei op een schijf tussen z’n knieën. Geconcentreerd kneden en vormen. Het heeft iets van de bekende scène uit Ghost: dezelfde passie, maar dan zonder Unchained Melody op de achtergrond of Patrick Swayze die de boel komt verknoeien.
Koen is altijd fan geweest van kunsten en ambacht. Hij geeft toe dat hij lang gezocht heeft om vorm in de vingers te krijgen. En dat kan je heel letterlijk nemen in dit geval.
Keramiek betekent dat voor Koen een continue proces van onderzoeken en toepassen. Van proberen en beter maken. Hoewel zijn atelier vol prachtige dingen staat, zegt hij zelf nog veel te willen leren. Er breken veel potjes. Er verbranden borden. Glazuur komt soms zwart uit de oven.
Maar elke oefening leidt tot iets nieuws, en dat voortdurende experiment met onverwachte uitkomsten is net het stukje dat hem boeit. Zoals assen en stof die per ongeluk in het glazuur vliegen en een eigen patina aan het email geven. Het is die aanpak die zijn werk gewild maakt: bij Gå Nord bijvoorbeeld dresseren ze hun gerechten sinds kort op borden van Ghesq, Koens eigen merk.

Iedereen is welkom in zijn atelier in de Richardstraat. Om te kijken of zelf te proberen. Zo werkt sinds kort een Syriër mee die uit een pottenbakkersfamilie komt. Vier generaties vakmanschap uit het Midden-Oosten die zomaar even doorgegeven wordt in Antwerpen 2060. Koen wordt daar blij van, die Syriër ook, en wij ook. Hier brengt klei mensen samen, en daaruit ontstaat meer moois dan een schaal of pot.

Spring gerust eens binnen, of kom kijken op één van de Ghesq tentoonstellingsdagen waarop je naast Koen’s eigen werk nog andere kunsten kan ontdekken.

 

Ghesq
Richardstraat 13
2060 Antwerpen

www.ghesq.com

Een reactie achterlaten