Kati & Koen

Ik hoor je al denken: dit artikel hoort niet op deze website want het gaat niet over antwerpen 2060. En ik geef toe, bij het zien van de foto’s lijkt het nog altijd onwaarschijnlijk, maar niets is minder waar. Dit prachtige huis bezochten we tijdens een Buurt in Zicht wandeling. Je kan geloven dat we verrast waren en de eigenaars onmiddellijk hebben gevraagd of we er een artikel op 2060.be over mochten brengen. Bij dezen.

Kati en Koen wonen al 17 jaar in dezelfde straat, vlakbij het Sint-Jansplein. De eerste 12 jaar in een huis iets verderop, dat door Kati’s groeiende advocatenpraktijk én opgroeiende kinderen aan uitbreiding toe was. In plaats van te verhuizen, kiezen ze om hun woning aan te passen. De werken zijn nog maar net rond of Kati ziet vlakbij hun huis een andere prachtige art-nouveau woning te koop staan. Volgens haar ruim genoeg om het kantoor in onder te brengen, en mooi genoeg om hun net verbouwde huis achter te laten. Koen, die na de ingrijpende werken niet te vinden is voor Kati’s voorstel om te gaan kijken, zwicht onmiddellijk bij het zien van het interieur. We kunnen hem geen ongelijk geven.
Een leuk detail: Bij de verkoopsgesprekken spelen Koen en Kati het negatieve imago van Antwerpen 2060 uit om het huis te kunnen kopen. Dit maakt dat het huis in 2005 voor een scherpe prijs van eigenaar wisselt. Een beetje sluw, maar vooral slim.

Bij aankoop is het gebouw onderverdeeld in 4 appartementen, en hoewel het over veel (soms verborgen) authentieke elementen beschikt, is het door slecht onderhoud volledig onderkomen.

De exacte en volledige geschiedenis van het huis is niet bekend, maar het werd in 1912 vermoedelijk gebouwd als logetempel. Later blijkt het zelfs gebruikt te zijn geweest door een pastoor die er z’n mis opdroeg (weet je meer over de geschiedenis van deze woning, neem dan contact op via info@2060.be). Hoe dan ook, de bewoners moeten mensen van standing en aanzien geweest zijn want het achterste deel van het gebouw bestond volledig uit personeelsvertrekken. Vooraan waren er geen watervoorzieningen. Als de heer of dame des huizes een bad wilde nemen, bracht het personeel warm water naar de voorste vertrekken. Hierdoor was een deel van de renovatie bijzonder ingrijpend.

Kati en Koen beseffen dat het huis cultuur-historische waarde heeft en steken al hun energie in een zo getrouw mogelijke restauratie. De verfkleuren, het schrijnwerk, de tralies voor de ramen, de muurschilderingen, … alles wordt gerestaureerd zoals het destijds was. Indien mogelijk zelfs mét technieken en materialen van toen. Daarbij wordt vaak de hulp ingeroepen van specialisten ter zake. Dankzij die aanpak is het gebouw vandaag terecht geklasseerd als monument.

Enkele kamers beschikken over ongelooflijk mooie elementen: in de woonkamer is er een loge-altaar met glas-in-loodachterwand waardoor de zon ‘s ochtends valt. De wanden van het dienkeukentje zijn bekleed met verglaasd tegelwerk. Venster- en deurkrukken zijn tot in detail uitgewerkt. Verwijzingen naar de vrijmetselarij zijn nooit ver weg: prachtig beschilderde en bepleisterde plafonds, rozen die op verschillende plaatsen en in verschillende vormen terugkeren of Egyptische details zoals adelaarskopjes in de hoeken van de gang.

Het lijkt dan wel op een kasteeltje of museum, toch wordt er gewoond en geleefd door een gewoon koppel met 2 tieners. En 2 Jack Russells die trouwens perfect bij het decor passen.

[ Bekijk hier de volledige fotoreeks ]

Om de privacy van deze mensen te respecteren, geven we geen achternamen en adressen vrij.

2 thoughts on “Kati & Koen

  • November 30, 2010 at 10:09
    Permalink

    Waw, super! Ik woon er achter de hoek en wil daar echt al lang eens binnenkijken!!! 😉 Dank u, 2060.

Geef een reactie