actiefin de kijker

Het Seeftheater

Mocht je in het weekend eens zin hebben in wat anders dan een etentje op restaurant, gaan dansen of doorzakken op café? Dan is het Seeftheater wellicht een leuk idee. Een klein en uiterst sympathiek cafétheater in het hart van Antwerpen 2060.

Het Seeftheater ziet het licht in 1980 dankzij bewoners uit de Seefhoek. Als oorspronkelijke basis bezetten ze een zaal in het buurthuis in de Gasstraat. Het gezelschap groeit en er wordt al snel gezocht naar een eigen en meer geschikte ruimte. Die vinden ze in een voormalige zetelgarnierderij in de Diepestraat.
Het Seeftheater bestaat vandaag 30 jaar. En dat alleen is al een artikel waard.

De inkom van het Seeftheater ligt verscholen achter een gewone voordeur in de straat, die uitgeeft op een steegje van amper een meter breed. In het steegje staan nog enkele originele arbeidershuisjes uit 1890. Heel authentiek en waarschijnlijk bijzonder rustig om te wonen… De toegang tot het theater bevindt zich in het midden van de steeg.
Er kunnen 49 mensen binnen in het zaaltje. Niet teveel, niet te weinig. Op die manier blijft het altijd intiem en gezellig.
Het Seeftheater is een cafétheater. Dit wil zeggen dat je niet in rijen zit, maar gewoon aan een tafeltje zoals op café. Met het verschil dat er hier naast een drankje ook een verhaal wordt geserveerd.
Dit biedt leuke mogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld een stuk geweest dat zich tussen het publiek afspeelde. Bij een andere voorstelling, werd de bar waar je zelf gaat bestellen, een onderdeel van het toneel. Op zo’n momenten maak je bijna deel uit van het verhaal.

Het Seeftheater draait op vrijwilligers. Een 15-tal sympathisanten, rond een kern van nog eens 15 mensen die er heel actief mee bezig zijn. Samen runnen ze de zaak; ze onderhouden het gebouw, steken producties ineen, maken reclame, en het belangrijkste: ze spelen toneel.
Het hele toneelseizoen lang (van september t.e.m. juni), is er elke weekend een voorstelling. Dat geeft zo’n 60 voorstellingen per jaar. Niet min voor een amateurgezelschap. Het enthousiasme en de inzet van de mensen zijn dan ook erg groot.

Alle info vind je op hun website. Die zegt trouwens: ‘Het Seeftheater, het kleinste cafétheater van Vlaanderen’.
Wij zouden er graag nog ‘gezelligste’ aan willen toevoegen.

Het Seeftheater
Diepestraat 34
2060 Antwerpen

www.seeftheater.be


2060 weergeven op een grotere kaart

One thought on “Het Seeftheater

Een reactie achterlaten