mensen

Koen Wynants – Buurtmoestuin

Groenten zijn goed voor je gezondheid. Maar ze blijken ook goed voor de cohesie van een buurt.
Koen Wynants kreeg in juni 2013 het idee voor een eigen buurtmoestuintje. Zijn plek voor dit project: een vergeten en met onkruid overwoekerd lapje grond in een hoek van het Zusters-der-Armenplein.
Na maanden van oeverloos discussiëren, constructief praten en lobbyen met de stad mocht het onkruid eruit en verse grond erop.
De architecten van Ndvr maakten gratis een modulair bakkensysteem voor dit stukje buurtgedreven mini-agricultuur: stapelbare vierkanten op de grond en tegen de muur. Hiermee ziet het tuintje er vandaag uit als een puzzel met blokjes van verschillende hoogte. Met zitbankjes ertussenin.

Het is natuurlijk leuk dat er lekkere dingen groeien, maar het is des te mooier dat dit initiatief mensen samenbrengt. Anderhalve straat komt nu wekelijks samen om te zaaien, wieden, oogsten en praten. Een courgette is op die manier perfect tegen eenzaamheid. Radijsjes doen praten. En tomaten zijn ideaal voor de gemeenschapszin. Om nog maar te zwijgen van het feit dat alles uit eigen tuin altijd veel lekkerder smaakt.

Voor Koen is dit een eerste testcase. Hij wil niet liever dan dat er op elk stukje braakliggende grond, op elke vierkante meter onkruid in de stad, een dergelijk tuintje ontstaat. Voor een gezondere buurt. En dat mag je op twee manieren interpreteren.

 
Voor alle info over dit en toekomstige projecten kan je Koen contacteren via koenwynants@hotmail.com

 

Een reactie achterlaten