eten

Tennour

Je kan aan veel denken als je Irakees hoort, maar laat het ons nobele streven zijn om het over de lekkere keuken te hebben. Over de gastvrijheid. De gezelligheid. Over Tennour, een Irakees restaurant in de Diepestraat.

092014-2060-5004Misschien zijn er wel meerdere Irakese restaurants in de buurt, maar deze lijkt toch de mooiste. En is volgens Hussein ook uniek en traditioneel in benadering.
Hier wordt de vis gegrild tussen roosters langs een houtvuur (mesguf heet dat met een mooi woord) en daarmee is Tennour de enige. Vlees en kip worden gebakken in de ‘tennour’, wat kleioven betekent in het Irakees.

De twee zaakvoerders kwamen in 2007 naar België. Duraid, een derde partner volgde in 2009.
De drie heren volgden een creatieve, academische opleiding in Irak: Hussein in keramiek, beeldhouwen, fotografie en video. Moayad vond zijn ding in schilder- en installatiekunst. Duraid was theatermaker op de academie.
Het is die achtergrond die Tennour zo apart maakt. Vanuit hun kunde en passie hebben ze de zaak op 4 maanden tijd vorm gegeven. Het resultaat is eenvoudig, maar toch heel origineel. Alles is ingepakt in bamboe, riet en kleurige matten, een verwijzing naar de traditionele huisjes in092014-2060-4976 Ahoar, het moerasgebied tussen de Tigris en de Eufraat in Zuid-Irak. Aan de muren hangen kunstwerkjes van Moayad, tussen foto’s van de regio. Ook op de onderleggers linken oude foto’s naar hun cultuur.
Achteraan de zaak, onder een muurschildering van de Leeuwen van Babylon, staat een groot aquarium vol karpers. Voor 15 euro/kg scheppen ze er eentje uit het water die – inclusief brood en salade – een paar minuten later kraakvers op je bord ligt, zonder spartelen.
Of je voor vlees of vis kiest, de bijgerechtjes zijn minstens even lekker.
Verse hummus (puree op basis van kikkererwten), baba ganoush (pasta van aubergines die boven houtskool geroosterd zijn), torshi (gepekelde groenten), fattoush (frisse salade met verse groentjes als paprika, tomaat, komkommer en munt), tabouleh (salade van peterselie, tomaat, bulgur …) enzovoort. Wil je al dat lekkers doorspoelen met nog meer sfeer van daar, dan ga je voor Ayran (zurige drinkyoghurt) of Irakese zwarte thee.
Met de hele aanpak willen de heren een stukje van hun cultuur meegeven. En dat lukt hen aardig.

 
Tennour
Diepestraat 124
2060 Antwerpen
T 03 334 67 06


 

Een reactie achterlaten